Browse By

Helmut Marko over Max en Daniel: "Ik zal altijd voor de snelste zijn!"

Het Formule 1-seizoen 2017 was bijzonder druk voor Dr. Helmut Marko, Red Bull autosport adviseur. De Oostenrijker kreeg te maken met meerdere rijderswisselingen en de nodige problemen met de power unit. Formula1.com blikte met Marko terug op de afgelopen twaalf enerverende maanden…


Helmut, je staat erom bekend recht door zee te zijn. Zou je ons willen meenemen in je kijk op 2017 wat betreft Red Bull Racing, de auto, coureurs, power unit en omstandigheden?


“De start van het seizoen was niet goed. We hadden correlatie problemen waardoor we aan het begin van het seizoen geen competitief chassis hadden. Dat wisten we om te draaien bij de start van het Europese seizoen in Barcelona. En vanaf Budapest zou ik zeggen dat we het competitieve chassis hadden, dat we ook voor ogen hadden. Ik zou zelfs durven zeggen da we soms een uitstekend chassis hadden! Wat betreft de motor – en dat was geen geheim – kenden we veel betrouwbaarheidsproblemen, die de motorfabrikant hinderden bij de ontwikkelingen.”


“Kijkend naar onze coureurs, worstelde Ricciardo en beetje in de eerste helft van het jaar, maar wist hij zich aan te passen en was hij soms net zo snel – of soms zelfs sneller – dan Max Verstappen. Mijn oordeel is dat beide rijders zich ten opzichte van vorig jaar ontwikkeld hebben. Ze hebben elkaar naar een hoger niveau getild en hopelijk volgend jaar naar de absolute top!”


“Wat betreft de omstandigheden – of laten we het geluk noemen – hadden we meer dan tien DNF’s. Ongelooflijk! Dat record spreekt voor zich. Zonder dat zouden we aanzienlijk hoger in beide kampioenschappen zijn geëindigd. Dan zou P2 zeer waarschijnlijk voor ons geweest zijn.”


Source: verstappen.nl